Čika Zike otkriva supermoći mlijeka u Vitalia mliječnoj bajci

Nekome su bajke čitali mama i tata, nekome baka i deda, ali većinu nas je sa čudesnim svijetom bajki upoznao Zijah Sokolović, voljeni čika Zike. On nas je uvodio u svijet fantazije, inspirisao da maštamo, proširivao nam vidike ali i učio prvim životnim lekcijama. Kad bi Vitalia mlijeko, poput nekog magičnog bića iz bajke, moglo da govori, kazalo bi nam koliko se vrijedno i predano radi da bi svježe i kvalitetno stiglo do našeg stola. Takođe bi nam kazalo i koliko je važno da ga pijemo svaki dan da bismo bili zdravi i jaki. Ipak, takvu čaroliju nemamo, ali zato je tu čika Zike koji će nam kroz Vitalia mliječnu bajku pomoći da otkrijemo supermoći omiljenog napitka, koji nam daju pametne krave koje žive isključivo na domaćim farmama, a naši mališani dobijaju mlijeko vrhunskog kvaliteta za zdrav i pravilan razvoj.

Čaša mlijeka za pravilno funkcio-nisanje cjelokupnog organizma

Mlijeko - vodeća namirnica za zdrave mišiće i vitku liniju

Mlijeko jača koštanu srž

Čaša mlijeka svako jutro osigurava tijelu količinu vitamina D kao da ste pojeli 90 grama lososa, kalcijuma kao da ste pojeli manju porciju brokolija, kalijuma koliko možete naći u jednoj banani i fosfor, jednak količini koja se nalazi u porciji graška. Konzumacija mlijeka pred spavanje obezbjeđuje dublji, mirniji i duži san.

Fosfor pomaže jačanju kostiju i stvaranju energije, vitamin D održava čvrstoću kostiju, dok je vitamin B12 izuzetno važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i pravilnu funkciju nervnog sistema. Mlijeko sadrži i vitamin B2 koji hranu pretvara u energiju, a dodatno i vitamin A koji pospješuje imunološki sistem.

Dokazano je da osobe koje redovno piju mlijeko imaju više energije i jači imunitet, usljed proteina koji pomažu izgradnji tkiva i ugljenih hidrata neophodnih za stvaranje energije. Zbog ovoga i nutricionisti osobama koje žele da imaju vitku liniju savjetuju da uveče umesto obroka popiju veliku čašu mlijeka.

Zapravo, u samo jednoj šolji mlijeka nalazi se 30% dnevnih potreba kalcijuma, minerala koji održava kosti i jača cijelokupan organizam prilikom vježbanja. Istovremeno, mlijeko je jedan od najboljih mogućih nutrijenata za mišiće, bogato je linoleinskom kiselinom koja ih štiti i pomaže sagorijevanju masti.

Zbog odgovarajuće kombinacije sastojaka, mliječni napitak je idealan za sportiste i djecu u razvoju i preporučuje se konzumiranje najmanje pola litre na dan.

Hemijski sastav mlijeka čini ga izvanrednim izvorom hranljivih materija čime je organizam u prilici da apsorbuje vitamin A, B12, D, ugljene hidrate i kalcijum, odnosno vitamine i minerale koji su veoma važni faktori za očuvanje zdravlja, jačanje kostiju i zuba, ali i kože.

Poremećaji kostiju, kao što je osteoporoza, mogu biti sprečeni sa dnevnim unosom preporučene doze mlijeka zbog visoke koncentracije kalcijuma. Iz tog razloga naučnici preporučuju svakodnevnu konzumaciju mlijeka, kod djece i starijih, kako bi ojačali i poboljšali strukuturu kostiju i zuba.

Naučno je dokazano da osobe koje redovno piju mlijeko imaju zdravu koštanu srž, jači imunitet i bolji vid. Pored već navedenih prednosti, mlijeko se može koristiti za smanjivanje kiselosti u organizmu i samim tim smanjiti šanse za oboljenje od raka.